Κριτική στην Κυβέρνηση για την ανύπαρκτη στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα, άσκησε από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης. Αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε λόγω υγειονομικής κρίσης και οι οποίες ανέδειξαν την μεγάλη σημασία του πρωτογενή τομέα στην οικονομική αυτονομία της χώρας.
Στηλίτευσε τον λαϊκισμό και την υποκρισία της Κυβέρνησης, καθώς οι βουλευτές αντί να επιχειρηματολογούν για το νομοσχέδιο, επί 7 λεφτά κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για καταστροφή του πρωτογενή τομέα. Αλλά δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έδινε τα δανεικά και αγύριστα. Ούτε τα θαλασσοδάνεια και τις επιδοτήσεις σε ημετέρους, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε σήμερα πρόστιμα. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεπούλησε το μοναδικό αποκούμπι των αγροτών την Αγροτική Τράπεζα, ούτε διέλυσε τους συνεταιρισμούς, τις ενώσεις που πρωταγωνιστούσαν με πρωτιές στην Ευρώπη και σήμερα είναι κλειστές και καταχρεωμένες.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης μεταξύ άλλων τόνισε : «Οι ανορθόδοξες πολιτικές που εφαρμόζετε στον πρωτογενή τομέα, ακόμα και πριν την πανδημία, δεν λύνουν προβλήματα αλλά δημιουργούν.
Το 2019 – 2020 ήταν μία καταστροφική χρονιά για τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος βάλλεται από παντού.
Αδιάθετο το λίγο ελαιόλαδο και σε εξευτελιστικές τιμές, όσο διατέθηκε.
Περιορισμένες εξαγωγές στα πρώιμα κηπευτικά και ελάχιστη διάθεση αγροτικών προϊόντων, λόγω περιορισμού των λαϊκών αγορών.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ακόμα και των τελευταίων ημερών, την Τρίτη χαλάζι, Τετάρτη βροχή, Πέμπτη 40 βαθμούς, δυστυχώς έδωσαν την χαριστική βολή.
Αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα.
Παρόλα αυτά δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν έχουν ενταχθεί ούτε στην εφάπαξ ενίσχυση, αλλά ούτε και στην έκπτωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών και βέβαια σε καμία αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η αδυναμία διάθεσης των αγροτικών προϊόντων και η αύξηση του κόστους παραγωγής, δημιουργούν αρνητικές εξελίξεις.
Εξαγγείλατε για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα 150 εκ. ευρώ, καμία σχεδόν εξέλιξη και μάλιστα όταν η ζημιά μόνο στην Κρήτη το 2019-2020 ξεπερνά τα 150 εκ, σύμφωνα με την Περιφέρεια».
Ο κ. Βαρδάκης χαρακτήρισε το υπό ψήφιση νομοσχέδιο κενό γράμμα, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης για τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Ένα νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και παρόλα αυτά ο τίτλος του κάνει λόγο για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα. Ένα νομοσχέδιο που δεν χαράσσει πολιτική, που λείπει η στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης. Ένα νομοσχέδιο με το οποίο αποδυναμώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και προσχηματικά προβλέπεται αυστηροποίηση των κυρώσεων, χωρίς να διαφαίνεται συγκεκριμένη στόχευση και όραμα. Μόνο διοικητικής φύσεως διαδικασίες, χωρίς πρωτοβουλίες για επίλυση αρκετών θεμάτων. Ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει διατάξεις χωρίς κεντρικό αφήγημα, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική χωρίς όραμα.
Επιπλέον, αναφερόμενος στην Κοινή Δήλωση των 27 Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκή Ένωσης, στην οποία εξαίρεται ο ζωτικής σημασίας ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι αγρότες και ο ευρύτερος αγροδιατροφικός τομέας στη διατήρηση της διατροφικής ασφάλειας, αλλά και στις προειδοποιήσεις της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για τον κίνδυνο “διατροφικής έλλειψης” στην παγκόσμια αγορά, κατηγόρησε την Κυβέρνηση, η οποία δεν έχει δώσει σαφές στίγμα του σχεδίου της για την στήριξη του πρωτογενή τομέα.
«Ως κυβέρνηση πρέπει να καταλάβετε ότι είναι υποχρέωση σας, να στηρίξετε τον πρωτογενή τομέα, τον ποιοτικό πρωτογενή τομέα, για να μπορεί να αποτελεί ισχυρό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας μας.
Αλλά όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας στα διαγγέλματά του δεν βρήκε να πει μία λέξη για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, για την πρωτογενή παραγωγή, τη διατροφική ασφάλεια, δεν περιμέναμε τίποτα ουσιαστικό από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η ύφεση αντιμετωπίζεται με σχέδιο, με την απαιτούμενη ρευστότητα, στην πραγματική οικονομία, χρησιμοποιώντας εργαλεία που θα βοηθήσουν την βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου.
Για να μπορέσει η παραγωγική διαδικασία να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως ένδειξη σεβασμού απέναντι στον Έλληνα παραγωγό.
Απέναντι στην κοινωνία, η οποία πρέπει να παραμείνει όρθια!Είναι εγκληματικό λάθος να είστε απόντες από τα τεράστια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα»., συμπλήρωσε ο κ. Βαρδάκης, καθώς η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να απαξιώνει τον κοινωνικό ιστό της χώρας και να πάψει να αγνοεί όλους αυτούς που καθορίζουν τη διατροφική μας επάρκεια, αλλάζοντας πολιτική.